Menu

Gezond zwanger worden

Tijdens dit gesprek krijg je informatie en adviezen over je levensstijl en voeding, zodat je zo gezond mogelijk aan je zwangerschap begint. De verloskundige gaat je veel vragen stellen onder andere naar aanleiding van de vragenlijst die je via zwangerwijzer zelf kan invullen. Dit is nodig om te bepalen of het nodig is dat het gebruik van medicijnen veranderd moet worden, of je levensstijl aangepast moet worden of dat verder onderzoek gevindiceerd is.

Na afloop van het consult krijg je een verslag en een advies om de zwangerschap zo gezond mogelijk te kunnen starten.

De kosten bedragen 75 euro

Zorg bij de verloskundige of de gynaecoloog

Als je zwanger bent staat de verloskundige voor je klaar. Ze begeleidt je tijdens je zwangerschap, je bevalling, en je kraambed (tot 6 weken na de bevalling). De verloskundige zal je 24 uur per dag met raad en daad terzijde staan. Haar belangrijkste doel is dat je zwangerschap en bevalling een mooie, goede en bijzondere ervaring wordt. De verloskundige geeft persoonlijke zorg, is flexibel, past zich aan aan jouw wensen, geeft continue zorg en is makkelijk toegankelijk. Alle praktijken in Den Bosch hebben meerdere spreekuurlocaties waardoor de verloskundige van je keuze vaak dicht bij je in de buurt is. De verloskundige is de specialist voor gezonde zwangere. Ook als je zwanger bent geworden met IUI, IVF of ICSI ben je bij ons van harte welkom.

Tijdens je zwangerschap en bevalling is de verloskundige continue bezig met risicoselectie. Als alles normaal verloopt, begeleidt de verloskundige je zwangerschap. Bij twijfel of complicaties zal de verloskundige altijd overleggen met de gynaecoloog en je eventueel naar hem/haar verwijzen. De Bossche verloskundigen werken met veel plezier samen met de gynaecologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De samenwerking is hecht en de lijntjes zijn kort.

Twijfel je of je tijdens je zwangerschap bij een verloskundige onder controle mag? Kom dan gerust bij ons langs voor een intakegesprek. Naar aanleiding van dat gesprek kunnen we samen bepalen of je bij de verloskundige kunt blijven of dat je meer gespecialiseerde zorg nodig hebt. Ook is het mogelijk dat de zorg voor de zwangere gedeeld wordt tussen de verloskundige en gynaecoloog

Alle verloskundigen in ’s-Hertogenbosch zijn aangesloten bij de Cooperatie van Verloskundigen en het Verloskundige Samenwerkingsverband. Ze werken volgens protocollen in deze samenwerkingsverbanden om zo tot de beste zorg voor jou en jullie kindje te komen.

Aanmelden

Zodra je zwangerschapstest positief is mag je je aanmelden bij de verloskundige. Zij zal een afspraak met je maken voor een eerste echo en intakegesprek.

Waar moet aan gedacht worden
ongeacht waar je onder controle bent

  • Je verzekering en huisarts melden dat je zwanger bent
  • Jezelf aanmelden bij een kraamzorgorganisatie
  • Als je niet getrouwd bent is het verstandig om voor 24 weken zwangerschap de erkenning te regelen op het stadskantoor
  • Zwangerschapcursus ter voorbereiding op de bevalling
  • Kinderopvang. Regel dit op tijd zodat je kunt kiezen

Keuzes van bevallen?

In de loop van de zwangerschap bespreek je met je verloskundige waar je wilt gaan bevallen. Je hebt in principe keuzevrijheid.

Als je zwangerschap goed verloopt, kun je kiezen tussen thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen (ook genaamd: poliklinisch bevallen of verplaatste thuisbevalling). In beide gevallen zal je begeleid worden door je eigen verloskundige en je eigen kraamverzorgende. Controleer van te voren altijd je verzekeringspolis of de ‘vrijwillige’ bevalling in het ziekenhuis vergoedt wordt.

Het kan voorkomen dat het in de loop van de zwangerschap duidelijk wordt dat thuis bevallen niet mogelijk of wenselijk is. In vele gevallen kun je dan toch met je eigen verloskundige in het ziekenhuis bevallen. De verloskundige zal dit t.z.t. uitgebreid met je bespreken.

Bevallen bij de verloskundige?

Als je bevallen bent met je verloskundige zal zij samen met de kraamzorg jullie kraambed verzorgen. Dit houdt concreet in dat de kraamzorg de eerste 8 dagen van jullie kraambed in huis je zal verzorgen en voorzien van een heleboel informatie en tips. Tevens voert zij een aantal controles uit die te maken hebben met de zorg voor moeder en kind.

De verloskundige heeft korte lijntjes met de kraamverzorgster en zal een aantal keer bij jullie op bezoek komen om de voortgang te bekijken en de bevalling te bespreken. De verloskundige is de eerste week 24u per dag bereikbaar mocht het nodig zijn.

Bevallen bij de gynaecoloog?

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen omdat je onder controle bent bij de gynaecoloog is het raadzaam om voor het kraambed een verloskundige te zoeken die jullie kraambed kan controleren. Je kan je aanmelden bij een van de praktijken van deze site. De verdere zorg zal zij bij jullie thuis samen met de kraamverzorgster verzorgen.

Aanmelden Verloskundigenpraktijk

Zodra je zwangerschapstest positief is mag je je aanmelden bij de verloskundige. Zij zal een afspraak met je maken voor een eerste echo en intakegesprek.


Contactformulier